Toplist
*
ZY   O autorovi   Koně   Galerie   Časopis   Obchod 
<- ------- ->
*
 

O lesním skřítku

Na vysočině je vskutku krásně - ten vzduch, příroda, zvířena... no prostě ráj. Kdo si však myslí, že je to to jediné, šeredně se mýlí!


Jdu si takhle lesem, pozoruji krásnou letní přírodu, poslouchám zpěv ptactva, vrzání a bzučení hmyzu, bublání potůčků a šumění větru v korunách stromů. Zkrátka krásná odpolední procházka po vysočině. Když tu náhle, zazdál se mi jeden statný dub jakýsi divný. Přistoupil jsem k němu tedy blíže a začal si podezřelou houbu prohlížet. Když tu se houba pohnula a Becherovkou prosyceným dechem přes vajgl v ústech podobnému záhybu pronesla: "Co tu chceš, ksindle novinářská?"

Po počátečním šoku mne zachvátila nálada přímo božská. To nebyla houba, ale stromový skřítek Miloš, o němž vypravují místní legendy! Až prý bude naší vládě nejhůř, sestoupí dolů z hor a poradí zmateným politikům.

"Přijměte prosím moji co nejsrdečnější omluvu, ó velký mistře," požádal jsem ho co nejuctivěji. "Nastal snad opět čas, kdy se bez vaší rady naše malá země neobejde?"

"Jó, vymrle jedno nevymrlý, ptáš se toho pravého," blahosklonně sklonil hlavu na stranu, až na mech skápla jeho posvátná slina. "Jak si i ten nejtupější novinář, jakým bezesporu jsi, musel všimnout, od doby mého odchodu, jakožto i před mým příchodem, jede tato země nezadržitelně do ekonomického pekla."

Skřítek vytáhl další cigaretu, již svým pohledem zapálil a zatím co labužnicky sál dým, začal slinou zkrápěný mech světélkovat a lehce se mi lísat k noze. Milošova moc je vskutku neuvěřitelná.

Když na jedno natáhnutí dokouřil, jal se pokračovat: "Každý ví, nedouku s prasečím ksichtem, že jedině já jsem byl schopen ten pekelný vůz kočírovat, a tak jsem nyní bezedná studna neocenitelných zkušeností, které samozřejmě rád předám světu. Můj čas však ještě nenastal. Teď opusť toto svaté místo, nevěřící pse!" prohlásil klidně avšak rezolutně a soustředil svou pozornost opět na dub.

Takže pověsti nelhaly! On žije! Jdu tím stejným krásným letním lesem a ukazováčkem drbu za uchem své nové exotické zvířátko...

 


Tyto smrtelně vážné stránky vytvořil a spravuje ZY, zástupce Aštara Šerana na zemi! Jestli nemáš rád sušenky, tak sem nelez!